Gespeelde stukken

“Mechanica” 2015

“Mechanica” is een tragikomedie.  We zien twee, of eigenlijk drie, vrouwen van middelbare leeftijd: Marjoes, Irene en Aaltje. Marjoes en Irene ontmoeten elkaar bij toeval in het park. Is dit een weerzien of is er sprake van een persoonsverwisseling? Er is toch een foto als bewijs dat zij elkaar kennen? Wat is de rol van Marjoes’ man in dit verhaal. Hij is hoogleraar en hoewel enorm intelligent en goed in zijn vak, is hij sociaal-emotioneel een stuk minder vaardig. Waarom woont Marjoes in een tent in het park na een huwelijk van 30 jaar? En wie is Aaltje? En die ambtenaar? Irene wilde een ander leven dan dat van haar ouders die aan de onderkant van de samenleving, in armoede, leven, Zij gaat ver om meer kansen te verwerven in de maatschappij. Zij trouwt een rijke man die graag een mooie vrouw aan zijn zijde heeft; een vrouw waar hij mee kan pronken, die hem steunt, het huishouden voor hem regelt en zijn kinderen verzorgt. Heeft zij ooit kunnen voorzien wat de gevolgen van haar keuzes voor haar kinderen en daardoor voor haar huwelijk zijn?

De overweging achter “Mechanica”

Er wordt een inkijk gegeven in de overgangstijd van de samenleving waar we nu inzitten: de hang naar controle over emoties maar het tegelijkertijd niet onder controle kunnen krijgen en houden van deze emoties, de angst die dit oproept en de verwarring. Welke keuzes maakt de mens, waarom? Wat heeft dit voor consequenties?

Altijd en eeuwig zullen er emoties spelen,  harten zullen altijd kloppen, bloed zal door de aderen stromen. Dat was al zo in de prehistorie  en daar is niets in veranderd. Wat wel verandert, is hoe de snel veranderende maatschappij hier mee omgaat. Men probeert zijn eigen weg in te zoeken, maar …. kunnen wij het allemaal nog wel bijhouden en hoe ver zijn mensen bereid hierin te gaan?

Het stuk is ontstaan vanuit opmerkelijke berichten en ontwikkelingen in de media. Hierop zijn improvisaties gedaan en deze heeft Ada gebundeld tot één verhaal.

“Mag ik even lachen” 2013

Het theaterstuk “Mag ik even lachen?” is een sociaal maatschappelijk drama over de zorg. Het stuk houdt je een spiegel voor die doet glimlachen, maar ook aan het denken zet. Scènes met medewerkers, hun cliënten en de directie vertellen het verhaal. Deze laatste smeedt prachtige plannen om efficiënter en daarmee kostenbesparend te werken. Voor wie loopt het verhaal goed af en wie trekt er uiteindelijk aan het kortste eind? Kijk en oordeel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: